آشنایی با ویژگی‌های ساندویچ پانل کلین روم

اتاق تمیز فضای سربسته‌ای محسوب می‌شود که عاری از هرگونه آلودگی، ذرات معلق در هوا و میکروب است. این اتاق متناسب با نوع طراحی برای استفاده در صنایع داروسازی، تولید لوازم پزشکی، قطعات الکترونیک و غیره به کار می‌رود. به همین دلیل در ساخت این اتاق باید از لوازم و مصالح ساختمانی استفاده کرد که بتوانند آلودگی‌ها و ذرات معلقی را که با گردش هوا روی دیوارها، سقف‌ و کف رسوب می‌کنند کنترل نمایند. ساندویچ پانل کلین روم از جمله مصالحی است که برای ساخت اتاق‌های تمیز به کار می‌رود. برای آشنایی بیشتر با مزایا، ویژگی‌ها و نکات مهمی که باید برای انتخاب آن در نظر بگیرید، در این مقاله با ما همراه باشید.

مشخصات فنی ساندویچ پانل کلین روم

ساندویچ پانل کلین روم چیست؟

این نوع ساندویچ پانل که برای ساخت اتاق‌های تمیز به کار می‌رود، از سه لایه بیرونی، داخلی و لایه میانی تشکیل شده است. به‌طوری‌که در لایه میانی آن از مواد پلی‌اورتان استفاده می‌شود. در خصوص مواد پلی اورتان باید بدانید که این ماده پلیمری نوعی فوم عایق شده محسوب می‌شود که تمام روزنه‌های روی آن بسته شده است.

همچنین ترکیباتی که درون این ماده صنعتی وجود دارد، در کنار پلی‌یول، ایزوسیانات و نوعی کاتالیزور  آن را به نوعی عایق حرارتی تبدیل می‌کند. بنابراین این مواد که در ساخت ساندویچ پانل‌های کلین روم به کار می‌روند، قابلیت عایق حرارتی را در آنها ایجاد می‌نمایند‌.

علاوه بر آن این نوع ساندویچ پانل‌ها، سطحی کاملاً صاف دارند. به همین دلیل تمیز کردن آن بسیار راحت‌تر از انواع دیگر ساندویچ پانل‌ها است. در خصوص لایه بیرونی و داخلی آنها باید بدانید که این نوع ساندویچ پنل‌ها از ورق‌های فلزی ساخته شده‌اند‌. به‌طوری‌که دانسیته فوم داخلی آنها در محدوده ۳۸ تا ۴۲ کیلوگرم بر متر مکعب است.

همچنین در زمینه استفاده از ساندویچ پانل‌ها برای تولید اتاق‌های تمیز، باید به این نکته اشاره کنیم که معمولاً سقف و دیوار این اتاق‌ها را از ساندویچ پانل‌هایی که به شکل نر و مادگی هستند می‌سازند.

نمایی ار اتاق تمیز زیبا

این مسئله به این علت است که نوع قرار گرفتن ساندویچ پانل‌های نر و ماده بر روی همدیگر، باعث می‌شود، بتوان اتاق را به بهترین نحو ممکن عایق‌بندی، هوابندی یا آب‌بندی کرد. علاوه بر آن معمولاً اتاق‌های تمیز را در ساختمان‌هایی با فضای سربسته نصب و راه‌اندازی می‌کنند. همین مسئله دلیل دیگری برای استفاده از ساندویچ پانل کلین روم نر و ماده، در قسمت سقف و دیوارهای اتاق‌های تمیز محسوب می‌شود.

انواع فوم ساندویچ پانل اتاق تمیز

به صورت کلی ساندویچ پانل‌های کلین روم به دلیل داشتن قدرت بالا در ایزولاسیون و کیفیت مناسب ساخت، یکی از ابزارهای مهم صنعتی برای تولید اتاق‌های تمیز یا ایزوله به شمار می‌آیند. به‌طوری‌که معمولاً برای ساخت آنها از فوم‌های مختلفی استفاده می‌شود که به عنوان مثال می‌توان به فوم پلی‌اورتان، فوم پشم سنگ یا فوم ایکس پی اس اشاره نمود.

مشخصات فنی ساندویچ پانل اتاق تمیز

برای اینکه بتوان ذرات معلق و آلودگی‌های موجود در هوای اتاق‌های کلین‌روم را از بین برد، باید آنها را با جریان هوا به سمت سقف، دیوار یا کف اتاق سوق داد. به همین دلیل جنس ساندویچ پانل‌ها آنتی باکتریال بوده و سطح آنها را به شکل صیقلی در نظر می‌گیرند، تا بتوان به راحتی آنها را شست‌‌وشو داده و آلودگی‌ها را از سطح سقف، دیوار یا کف اتاق پاک کرد.

علاوه بر آن در چنین اتاق‌هایی ضخامت و جنس عایق یا عرض و طول ساندویچ پانل متناسب با نوع کاربری اتاق تعیین می‌شود. البته لازم به ذکر است که معمولاً ضخامت آنها بین ۵ سانتی‌متر تا ۱۵ سانتی‌متر در نظر گرفته می‌شود‌.

باید بدانید که لایه میانی ساندویچ پانل‌ها خاصیت ضد حریق دارند تا بتوانند مقاومت بالایی در برابر حرارت از خود نشان دهند. همچنین متریال‌های به کار رفته در ساخت ساندویچ پانل‌ها مقاومت بالایی در پوسیدگی، زنگ‌زدگی، عوامل فرسایشی، مواد شیمیایی و اسیدی دارند.

از دیگر ویژگی‌های ساندویچ پانل‌‌های به کار رفته در ساخت اتاق‌های کلین روم می‌توان به سازگاری بالای آنها با محیط اطراف اشاره نمود. به همین دلیل ای نوع ساندویچ پانل کلین روم می‌توانند به راحتی از رشد باکتری‌ها و میکروب‌ها داخل اتاق جلوگیری کنند.

کنترل درزبندی کلین روم

عوامل موثر بر قیمت ساندویچ پانل کلین روم

قیمت ساندویچ پانل اتاق‌های تمیز که بر حسب متر مربع محاسبه می‌شوند، به دلیل نوسانات شدید قیمت ورق و مواد اولیه‌ای که در ساخت آنها به کار می‌رود، مدام در حال تغییر است. به همین دلیل باید پیش از اقدام به خرید با عوامل موثر بر تعیین قیمت آنها آشنا باشید تا بتوانید خریدی آگاهانه را تجربه کنید.

باید بدانید تمامی مهندسان و کسانی که کار طراحی و اجرای ساندویچ پانل‌های اتاق کلین روم را انجام می‌دهند، علاوه بر نوع کاربری، اندازه اتاق و شرایط محیطی اجرای سازه، عواملی که در زیر به شرح آنها می‌پردازیم را در تعیین هزینه نهایی پروژه در نظر می‌گیرند.

نوع پروفایل

نوع پروفایل که می‌تواند به صورت سقفی یا دیواری باشد، یکی از عوامل تعیین کننده قیمت این ساندویچ پانل‌ها به حساب می‌آید.

متریال ساخت

متریالی که برای ساخت ورق‌های ساندویچ پانل به کار می‌رود، معمولاً از جنس گالوانیزه، آلوزینک، استیل یا آلومینیوم است. به‌طوری‌که متناسب با نوع کاربری اتاق کلین‌روم انتخاب می‌شوند‌. بنابراین نسبت به تغییرات قیمت هر کدام از این ورق‌ها، هزینه‌های پروژه نیز متفاوت خواهد بود. البته در برخی از پروژه‌ها از کاغذ فویل ضد آب به عنوان ورق‌های ساخت ساندویچ پانل استفاده می‌کنند تا هزینه‌های ساخت را کاهش دهند.

ضخامت ورق

ضخامت ورق که متناسب با نوع کاربری اتاق در نظر گرفته می‌شود، تاثیر بسیار زیادی بر قیمت نهایی پروژه دارد. البته همانطور که قبلاً اشاره کردیم این پانل‌ها سه لایه متفاوت دارند که ورق‌های ساندویچ پانل در دو لایه رویی و زیرین آنها به کار می‌روند. به‌طوری‌که در طراحی آنها معمولاً ورق‌های زیری را نازک‌تر از ورق‌های رویی انتخاب می‌کنند.

رنگ ورق‌ها

کیفیت رنگی که در ساخت ورق‌های ساندویچ پانل کلین روم به کار می‌رود، در تعیین هزینه نهایی پروژه ساخت این اتاق موثر خواهد بود.

ویژگی‌های لایه میانی

توجه به ضخامت عایق میانی که معمولاً از پلی اورتان ساخته می‌شود و باید مقاومت‌هایی در برابر سرما، گرما، حرارت و پخش صدا ایجاد کند، نیز هنگام انتخاب ساندویچ پانل و هزینه پروژه از اهمیت بالایی برخوردار است. علاوه بر آن دانسیته عایق که بر اساس نوع کاربری اتاق انتخاب می‌شود نیز در این امر بی‌تاثیر نخواهد بود.

clean room

انتخاب ساندویچ پانل کلین روم

کاربرد اتاق کلین ‌روم، تاثیر زیادی در تعیین ساندویچ پانل دارد. در واقع باید نوع ساندویچ پانل، متناسب با  کاربرد، نوع نیاز، شرایط آب‌وهوایی و بودجه در نظر گرفته شده انتخاب شود. به طور مثال ساندویچ پانل‌های up، برای کاربردهای شیمیایی یا برای استفاده در کارخانجات مواد غذایی و کشاورزی گزینه‌های مناسبی هستند. باید بدانید که استفاده از این ساندویچ پانل‌ها به دلیل ضریب حرارتی بالایی که دارند در دراز مدت از لحاظ اقتصادی به صرفه‌تر خواهد بود. اما استفاده از آنها برای سوله‌های نگهداری دام و طیور، با توجه به قیمت بالاتری که نسبت به ساندویچ پانل‌های پلی‌اورتان دارند، گزینه مناسبی محسوب نمی‌شود.

همچنین ضخامت لایه میانی ساندویچ پانل که نشان‌دهنده نوع عایق‌بندی آن است و بر اساس نوع عایقی که مورد نیاز تعیین می‌شود، از عوامل مهم موثر بر تعیین نوع آن محسوب می‌شود. به طور مثال در جاهایی که نیاز به جلوگیری از جابه‌جا شدن صدا وجود دارد، باید در ترکیبات لایه میانی ساندویچ پانل از عایق ضد صدا استفاده کرد.  بنابراین الزاماً ضخامت زیاد نتیجه مطلوب‌تری را در بر ندارد و باید نوع عایق‌بندی متناسب با نوع نیاز کاربری اتاق بهینه‌سازی شود.

علاوه بر آن توجه به کیفیت بالای مصالح به کار رفته در ساخت، کیفیت اجرای پروژه، عدم وجود هرگونه درز در قسمت‌های مختلف ساندویچ پانل کلین روم، مخفی کردن قسمت پیچ‌ها و قسمت‌های نصب تا حدود زیادی می‌توانند میزان ذرات معلق آلودگی‌های محیط را کاهش دهند.

سخن پایانی

در این مقاله در خصوص ویژگی‌ها و کاربرد ساندویچ پانل‌های به کار رفته در ساخت اتاق کلین روم صحبت کردیم. چنانچه برای پروژه‌های تحقیقاتی خود نیاز به فضای کلین‌روم دارید توصیه می‌کنیم حتماً برای استفاده از چنین اتاق‌هایی تمامی آیین نامه‌های نظارتی موجود بر اجرای پروژه را در نظر بگیرید.

به همین دلیل بهتر است که از تیم طراحی مهندسی که در این زمینه تبحر و دانش کافی دارند کمک بگیرید تا اتاق مورد نیاز شما را با بالاترین معیارها و استانداردهای اجرای پروژه‌های اتاق کلین‌ روم طراحی کنند.

 

پیمایش به بالا