یکی از نکات مهمی که در مورد ساندویچ پانلها باید مورد توجه قرار داد، نصب صحیح و اصولی آنها است. در صورتی که نصب ساندویچ پانل مطبق با استانداردها نبوده یا توسط افراد متخصص انجام نشده باشد، احتمال بروز مشکل در سازه وجود دارد. این موضوع نیز باعث تحمیل هزینههای سنگین به کافرما میشود. در ادامه فرآیند نصب این ورقهها را توضیح خواهیم داد.
مراحل اصلی نصب ساندویچ پانل
نصب ساندویچ پنلها بهطور کل در دو مرحله انجام میشود. مرحله اول نصب سازه فلزی یا چارچوبی است که ساندویچ پنل روی آن اجرا میشود. این مرحله در واقع ایجاد زیرساز ساندویچ پانل پلی اورتان است و باید با دقت کافی انجام شود.
زیرسازی در نصب انواع ساندویچ پانل دیواری و سقفی مورد نیاز است و در انجام آن باید به نکاتی مانند ارتفاع ساختمان، موقعیت بالابر و… توجه کرد. پس از زیرسازی اولیه و آماده کردن چارچوب، پانلها نصب میشوند. فرآیند نصب پانلها به این صورت است که آنها را در جهت مورد نظر، با ابزار مخصوص به پایه فلزی متصل میکنند.
انواع ساندویچ پنلها از نظر شیوه نصب
پیش از آغاز مراحل نصب ساندویچ پنلها باید بررسی کنید که پنل شما از چه نوعی است. انواع مختلف پانلها از نظر روش اجرا تفاوت دارند و انتخاب روش مناسب آنها باید مطابق با نیازهای پروژه انجام شود. از نظر شیوه نصب و اجرا، ساندویچ پنلها به دستههای زیر تقسیم میشوند:
- ساندویچ پانل قفلی: از این مدل ساندویچ پنلها بیشتر در ساخت سردخانه استفاده میشود. صفحات این مدل دارای قفلهایی هستند که بلوکها را به هم متصل میکنند.
- ساندویچ پانل مخفی: از دیگر انواع ساندویچ پانلها میتوان به ساندویچ پنل مخفی اشاره کرد. در این مدل محل نصب مشخص نیست و ظاهری یکپارچه دارد.
- ساندویچ پانل نر و ماده: از این شیوه نصب برای محیطهایی که حفظ رطوبت در آنها حائز اهمیت استفاده میکنند. نحوه قرارگیری این مدل ساندویچ پنلها نیز ظاهری یکپارچه به آنها میدهد.
مراحل نصب ساندویچ پانل
نصب ساندویچ پانل سقفی یا دیواری صرف نظر از نوعی که دارد با فرآیندی مشخص انجام میشود. مراحل کلی انجام این کار عبارتند از:
- اجرای زیرسازی یا فونداسیون: در این مرحله چارچوب اولیه کار ساخته میشود. این چارچوب اسکلتی فلزی است که متناسب با نوع سازه طراحی میشود. استحکام و نصب صحیح چارچوب اولیه تاثیر زیادی در کیفیت نهایی کار دارد.
- اتصال پروفیلها با کمک ابزارهای جوشکاری: دومین مرحله اتصال پروفیلها به یکدیگر است که با کمک ابزارهای جوشکاری انجام میشود. در اتصال جوشکاری تا حد امکان باید درزها گرفته شوند و ورقهها یکپارچه شوند.
- برش لازم برحسب متراژ محل نصب: در صورتی که پس از اتصال پروفیلها، اندازه آنها نسبت به چارچوب بیشتر شود باید آنها را برش داد. در برش پروفیلها باید به یک نکته دقت کرد و آن، شروع برش پس از اتصال کامل پروفیلها است.
- قرارگیری قطعات روی چارچوب: بعد از اینکه پروفیلها متناسب با متراژ سازه و اندازه چارچوب برش داده شدند، نوبت به قرارگیری آنها روی چارچوب میرسد. این کار با کمک جرثقیلهای مخصوص انجام میشود.
- اتصال ساندویچ پانلها به چارچوب: پس از آن با استفاده از ابزارهای مناسب، پروفیلها را چارچوب محکم میکنند. پس از انجام برش اولین تمام مراحل باید با دقت بالا انجام شوند، در غیراینصورت احتمال خرابی سازه وجود دارد.
- فلاشینگ برای زیباسازی ساختمان: در صورتی که ساندویچ پنلها از داخل ساختمان یا نمای بیرونی دید داشته باشند، با استفاده از فلاشینگ برای زیباسازی آنها اقدام میشود.
- چسبکاری درزها به منظور مقاومسازی سازه نسبت به نفوذ آب: در نهایت درزهای احتمالی موجود که نفوذ آب از آنها امکانپذیر است به دقت چسبکاری میشوند.
ابزارهای لازم جهت نصب و اجرای ساندویچ پانل
بهمنظور نصب ساندویچ پانل دیواری یا سقفی از ابزارهای مختلفی استفاده میشود. انتخاب نوع ابزار جهت انجام این کار براساس نوع سازه و پانل انتخابی است. در واقع هر پانل برای نصب و اتصال به نوع خاصی از ابزار نیاز دارد تا بدون هیچ مشکلی در محل مورد نظر استقرار پیدا کند. از مهمترین ابزارهایی که به این منظور استفاده میشوند، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- چسب عایق برای پوشاندن درزها
- پیچهای سرمته واشردار گالوانیزه
- سشوارهای صنعتی
- ارههای پانل بر
- فوم پلی اورتان
- گرد بر
- دریل
- الکترود
- سنگ فرز
- پیچ و فیتر
- و…
نکات مهم قبل و بعد از نصب ساندویچ پنلها
جهت نصب اصولی ساندویچ پنلها و داشتن سازهای محکم و مقاوم با این پروفیلها باید به برخی نکات مهم، قبل و بعد از انجام این کار هم توجه کرد که به شرح زیر هستند:
- اگر دانش فنی کافی برای نصب ساندویچ پنلها را ندارید، هرگز شخصا اقدام به این کار نکنید و حتما از تیمی حرفهای به این منظور کمک بگیرید.
- پش از نصب پنل حتما نقشه سازه را دریافت کرده و به مواردی مانند موقعیت قرارگیری پنل و متراژ توجه کنید تا مقدار پروفیل خریداری شده، متناسب با نیاز شما باشد.
- پیش از اینکه پانلها را روی چارچوب قرار دهید، برشهای لازم برای مطابقت اندازه و شکلگیری را انجام دهید. در این زمینه هم میتوانید از نقشه استفاده کنید تا موقعیت بخشهای نیازمند برش مانند درب، پنجرهها و… دقیق مشخص باشد.
- پیش از شروع فرآیند نصب، آبوهوای منطقه را در نظر داشته باشید. نصب در شرایط جوی نامناسب باعث کاهش کیفیت و طول عمر پنل میشود.
- بعد از نصب ساندویچ پانلها، بخشهای مختلف را بررسی کنید و از نبود درز و شکاف اطمینان حاصل کنید. شکافها علاوه بر اینکه محل نفوذ آب و گردوخاک هستند، به مرور زمان باعث ایجاد فشار به سازه شده و احتمال شکستن و خرابی پانل آن از ناحیه همان شکاف وجود دارد.
سخن پایانی
نصب اصولی و استاندارد ساندویچ پانلها تاثیر زیادی در کیفیت نهایی سازه طراحی شده با آنها دارد. در صورتی که فرآیند نصب به درستی انجام شود، ساندویچ پانل طول عمر بالایی خواهد داشت و تا مدتها نیازی به صرف هزینه برای رسیدگی و تعمیر به آن نخواهد بود. این کار تنها باید با کمک تیمی حرفهای انجام شود، در غیراینصورت احتمال بروز مشکل و آسیبهای کلی به سازه وجود دارد.